Orice student la medicină (anul 4+) îți poate spune diferența dintre simptom și semn. Primul e simțit de bolnav, cum s-ar zice e subiectiv. Medicul află detalii doar din descrierea pacientului. Exemple? Durerea, greața. Semnul în schimb, poate fi văzut, auzit, mirosit, palpat, e obiectiv. Un clinician (să-i spunem Dr. Goagăl), ascultând descrierea simptomelor și observând cu atenție semnele, poate diagnostica boli care se dezvoltă, insidios, în trupuri aparent sănătoase.
“The most obvious, important realities are often the ones that are hardest to see and talk about.”
David Foster Wallace, This is Water
“Lumina vine de la Răsărit. Și întunericul. ”
un copil de 7 ani
Pregăteam un alt subiect dar ne-a atras atenția o știre: “Ion Iliescu, internat la ATI la Spitalul SRI”. Spitalul SRI! Cum sună! Îți imaginezi un film românesc de spionaj: medici, săli de operații, perfuzii și titluri gen Salonul 007 sau Amintirile agentului colonoscop. Totuși, de unde amestecul ăsta ciudat?
Citisem odată că, la un moment dat, KGB-ul își avea propria rețea de spitale psihiatrice - denumite jucăuș “psihușca” ( психу́шка) - pentru “tratamentul” dizidenților. La noi însă e vorba despre altceva: un spital pentru angajații (speciali) ai serviciului. Și pentru demnitari, după cum se pare.
Ne-am propus să aflăm dacă și alte servicii de intelligence (străine) au “în dotare” spitale. Am săpat, am întrebat: de spitale sau policlinici FBI, CIA, MI5, MI6, DGSE, DGSI, BND, BfV etc a auzit cineva?
Răspuns (după câteva zile): Nu! (fără glumă)
Întrebare: De ce?
Răspuns: Pentru că nu există! Niciunul dintre serviciile pomenite (americane, britanice, franceze, germane, occidentale în general ) nu are propriile spitale sau policlinici. Au altă treabă, sunt servicii de intelligence - livrează informații. Eventual au câte-un cabinet medical, pentru urgențe și medicină preventivă. Atât!
Dacă la apus răspunsul a fost negativ, am întors privirea spre răsărit. Aici BINGO! FSB, serviciul de securitate al Federației Ruse, are spitalul lui. De fapt, nu un spital ci o rețea medicală. FSB e, din acest punct de vedere, un SRI pe steroizi. Sau poate SRI e o copie de dimensiuni mai mici a FSB? Ar putea fi o temă de cercetare …
Cum arată rețeaua medicală a FSB
Am aflat așadar că FSB are o rețea medicală proprie (link), administrată de Direcția medico-militară a FSB (Военно-Медицинское управление ФСБ). Cu sediul în Moscova, Calea Zlatustinski nr. 5 ( Златоустинский Большой переулок, дом 5), nu departe de Lubianka (sediul central FSB), această unitate centrală FSB are în subordine:
două spitale (Spitalul Clinic Central al FSB, în Moscova, și Spitalul Clinic Principal al FSB din Odințovo)
nouă policlinici (Policlinicile FSB nr. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, centrală și Policlinica stomatologică a FSB)
Farmacia centrală a FSB
Centrul FSB de expertiză medico-militară
Centrul FSB pentru supraveghere sanitar-epidemiologică
Spitalul Clinic Central al FSB - Moscova, str. Șukinskaia nr. 20 (Центральный клинический госпиталь ФСБ - Москва, Щукинская, 20) via yandex.eu/maps
Șeful Direcției medico-militare a FSB este un general, Vadim Viaceslavovici Dobrîjanski.
Mai adăugăm ceva: pentru demnitarii ruși există Spitalul Clinic Central cu Policlinică (Центральная Клиническая Больница с поликлиникой), care nu aparține FSB ci Direcției Administrative a Președintelui Federației Ruse (Управление делами Президента Российской Федерации) -o structură-mamut, asemănătoare RA-APPS-ului românesc.
Spitalul pentru demnitarii (anterior pentru nomenklaturiștii) ruși se mai numește “Spitalul Kremlin” sau "Kremliovka", se află la 14 km vest de Moscova, într-o suburbie împădurită numită Kunțevo, și e păzit de FSO ( echivalentul rus al SPP). Aici s-a stins din viață, la 91 de ani, Mihail Gorbaciov și tot aici, în 2022, imediat după o vizită a lui Putin, a murit de moarte bună (defenestrare de la etajul 6 al spitalului) Ravil Maganov, fost Președinte al LUKOIL și critic al invaziei în Ucraina (link).
Spitalul? Nu, rețeaua medicală a SRI
Cercetarea surselor publice ne arată că Spitalul SRI face parte, de fapt, dintr-o rețea medicală. Aceasta e administrată, ca și-n cazul FSB, de o structură denumită Direcția medicală a SRI (Unitatea Militară 0502), un mini-minister al Sănătății pentru uzul serviciului de informații (sau ce-o mai fi instituția aceasta).
Referire la Direcția medical[ă] a SRI (UM 0502) în CV-ul unui angajat (Extras)
Adresa: str. Logofătul Luca Stroici nr. 32, Sector 2, București
Sediul Direcției medicale din SRI. Un mic minister al sănătății (special pentru Serviciu), o instituție pe cât de neobișnuită în Occident, pe atât de comună în Rusia (via GoogleEarth)
În administrarea Direcției găsim mai multe unități medicale, pe care le vom prezenta succint.
Spitalul SRI
Titulatura oficială e Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" (Unitatea Militară 0521), își are sediul în Bucureşti, str. Arh. Ion Mincu nr. 7. și “poartă numele creatorului Şcolii Româneşti de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă”. Medicul Agrippa Ionescu a participat în perioada 1952-1958 la tratarea răniților din războiul din Coreea ( de partea Coreei de Nord) și s-a format la școala sovietică de chirurgie plastică, sub îndrumarea unor renumiți profesori din Leningrad. (link)
La reîntoarcerea în țară a înființat, în anul 1958, Spitalul Clinic de Traumatologie şi Chirurgie Plastică şi Recuperatorie (la actuala adresă str. Ion Mincu 7) pe care l-a condus în continuare timp de 40 de ani.
1994 - Serviciul Român de Informaţii prelua în administrare Spitalul.
O organizație stufoasă grefată pe trupul unui organism care (pe lângă informații) furnizează și servicii de sănătate (Sursa spitalulagrippaionescu.ro)
-
Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" (UM 0521) - sediul din str. Arh. Ion Mincu nr. 7, Bucureşti (via GoogleEarth)
1996 - devenit Spital SRI, unitatea medicală se extinde “ prin înfiinţarea de noi secţii şi compartimente medicale şi chirurgicale.” În acelaşi an “SRI preia domeniul şi clădirea Sanatoriului pentru bolnavi de TBC din localitatea Baloteşti, județul Ilfov, pe care o renovează din temelii realizând o adevărată “bijuterie medicală”, cu echipamente şi dotări la standarde internaţionale”. Adresa acestui al 2-lea sediu: Str. I.C. Brătianu nr. 149, Comuna Balotești, Ilfov
Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" - sediul Balotești (Sursa Libertatea)
Spitalul SRI sediul Balotești, la momentul actual (via GoogleEarth)
2011 - Spitalul primește titulatura din prezent.
SRI, prin intermediul spitalului, și-a dezvoltat propriul serviciu de ambulanță: “Compartimentul de Transport Medicalizat (C.T.M.), structură al cărei scop principal este reprezentat de transportul medicalizat interclinic sau interspitalicesc al pacienţilor internaţi în Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”. Acesta operează prin intermediul celor 10 ambulanţe din dotarea U.P.U. (6 ambulanţe de tip B, 2 ambulanţe de tip C si 2 ambulante tip A), echipate cu aparatură medicala specifica.” ( link)
Din păcate, unele probleme administrative amenințau să frâneze ambițiile SRI de a deveni un furnizor important de servicii medicale. Astfel, sediul din str. Mincu funcționează într-o clădire monument istoric (fostul Sanatoriu "Dr. Antoniu"), obținută de statul comunist în 1948, printr-o expropiere abuzivă. Între timp imobilul a fost retrocedat (2010) iar SRI trebuie să plătească chirie. Pe lângă asta, zona nu oferă posibilități de dezvoltare.
Dar extinderea SRI în domeniul medical nu poate fi oprită. În sprijinul Serviciului vin Guvernul și Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) care aprobă, în decembrie 2015, “trecerea din domeniul public al Capitalei în domeniul public al statului şi în administrarea SRI, pentru stabilirea sediului Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu", a unui teren care “are 11.382 de metri pătraţi şi este situat pe Bulevardul Vasile Milea nr. 5G, în Sectorul 6.” ( link)
Proiectul rămâne în standby până în 2022 când „Serviciul Român de Informaţii, în calitate de beneficiar al Hotărârii Guvernului nr. 276/13.04. 2016 [...] a identificat scenarii/opţiuni tehnico-economice fezabile pentru realizarea obiectivului de investiţii, care au condus la redefinirea proiecţiei de dezvoltare a Spitalului Clinic de Urgenţă, Prof. dr. Agrippa lonescu în sensul integrării, în cadrul unei platforme spitaliceşti unice, a tuturor serviciilor medicale prestate, noua varianta determinând relocarea proiectului în comuna Baloteşti, judeţul llfov" (LINK). În consecință terenul din Blvd. Milea (azi Doinea Cornea) revine la Primărie, spitalul SRI urmând să se mute în integralitate în Balotești.
Statul român nu e tocmai un campion în construcția de spitale. Ne amintim proiectele celor 8 spitale regionale de urgență inițiate în 2012 de guvernul Ponta, fluturate de PSD-Dragnea în 2016, după incendiul de la Colectiv, care și azi se târăsc letargic în fazele incipiente de edificare. (link )
Dar în umbra proiectului noilor spitalele regionale, care se adresează românului obișnuit, înaintează discret dar sigur investițiile dintr-un posibil program “sănătate pentru români speciali”. Pentru extinderea “bijuteriei medicale” din Balotești, vârful de lance al medicinii SRI, Guvernul a aprobat în 2024 dublarea investiției, până la valoare totală de 840 milioane lei cu TVA ( aprox. 170 milioane de euro). Spitalul SRI din Balotești ar urma să aibă peste 460 de paturi.
Spitalul SRI din Balotești - proiect de extindere (Sursa: Studiul de fezabilitate pentru proiectul de extindere a Spitalului SRI Balotești)
Pe lângă banii alocați extinderii, Spitalul SRI beneficiază și de alte investiții :
proiectul „Investiții în servicii medicale la standarde europene” pentru dotarea cu echipamente de ultimă generație. Valoare eligibilă de 23.834.034,00 lei cu TVA (4,5 milioane euro). Perioada de implementare: 03.08.2023 - 28.02.2025
proiectul „Unitate de asistență medicală ambulatorie” pentru sporirea complexității serviciilor medicale. Valoare eligibilă de 15.695.032,87 lei cu TVA (peste 3 milioane euro)
proiectul “Digitalizarea fluxurilor de lucru spitalicești și integrare Speech To Text și soluții de imagistică medicală HIS (Hospital Information System).” Valoare eligibilă de 5.252.333,06 lei cu TVA (peste 1 milion euro). Perioada de implementare: 30.10.2024 – 30.09.2025
Totul pentru concetățenii noștri speciali.
Policlinica SRI
Am văzut că rețeaua medicală internă a FSB include, pe lângă cele două spitale, și câteva policlinici. Și SRI deține propria policlinică, probabil după același model.
Denumirea unității medicale: “Ambulatoriul integrat” sau “Policlinica SRI” (Unitatea Militară 0510)
Adresa: Str. Roma, nr. 32-34, sector 1, Bucureşti.
Policlinica SRI din str. Roma
Cu această clădire am făcut cunoștință într-un articol mai vechi (link): în 1989 găzduia sediul unei unități din Securitate denumită UM 0110 (Contraspionaj țări socialiste), mai cunoscută în media românească drept “unitatea anti-KGB”. Nostim tratament: sediul unității anti-KGB s-a transformat într-o policlinică tip KGB!
“Centrul de recuperare SPA” al SRI din Căciulata
E o altă unitate medicală a SRI, specializată în recuperare.
Denumirea oficială: “Secţia externă de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Căciulata”, subordonată administrativ Spitalului “Agrippa Ionescu”.
Adresa: Str. Traian, nr. 729, Căciulata, Judeţul Vâlcea.
Din spatele copacilor, centrul pare sa implore o finanțare adecvată iar SRI a înțeles asta, motiv pentru care a inițiat investiția în proiectul Renovare integrată a imobilului „Călimănești-Căciulata”( link). Valoarea totală estimată a acestei afaceri se ridică la 46.519.045 de lei cu TVA inclus (aproape 9.500.000 de euro). Perioada de implementare: 06.06.2024 - 31.05.2026.
Centrul SPA al SRI din Căciulata, VL (via GoogleEarth)
Cabinete medicale
Pe lângă spital, policlinică și centru de recuperare, Direcția medicală a SRI coordonează și cabinetele medicale de la Direcțiile Regionale de Informații din teritoriu .
Și acestea au beneficiat de investiții consistente prin proiectul “CABIMED - reabilitarea, modernizarea și dotarea cu mobilier a spațiilor aferente a 15 cabinete de asistență medicală primară”, desfășurat pe parcursul anului 2024.
Valoarea totală a contractului este de 1.405.000,35 lei (aproape 300.000 euro), rezultând aproximativ 20.000 euro/cabinet. Nu-i rău!
Două tipuri de cetățeni
Potrivit art. 16 pct. (1) din Constituție, “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”
Totuși, amploarea investiției statului într-un sistem medical separat de cel public obișnuit, ne face să ne-ntrebăm dacă nu cumva asistăm la apariția unei lumi noi, a unui SRI-polis (sau Sereipolis) cu propriile centre medicale (militare), inaccesibile cetățeanului obișnuit.
Semne ale existenței acestei lumi (nu zic paralele ca să nu cad în conspiraționism) sunt scoase la lumină arareori, de evenimente aparent anodine. Unul ar fi cel de zilele acestea, așa cum am văzut, legat de tratamentul afecțiunii ( cancer, se pare) unui fost demnitar. Un altul a apărut acum câțiva ani. Să ne amintim …
2021, început de martie. Eram în perioada pandemiei, la puțină vreme de la apariția vaccinului “anti-COVID”. În lipsa unei cantități suficiente pentru întreaga populație, dozele de vaccin - considerat pe atunci “arma care va încheia războiul" - se administrau doar anumitor categorii de persoane (cetățeni). Era o chestie nouă, revoluționară, în cantități mici și dorită de toată lumea ( anti-vaxerii au apărut mai târziu). Un test excelent pentru a separa obișnuitul și special.
E momentul când Vlad Voiculescu, ministrul de atunci al sănătății, publica pe portalul Guvernului, într-un gest de transparență guvernamentală, primul set de date referitoare la vaccinare. Aceste informații scoteau la iveală că, pe lângă centrele destinate populației generale, existau de patru ori mai multe centre pentru “speciali” și rudele lor. Aflam că “Vaccinarea paralelă e pentru privilegiatii Romaniei!”
Pentru a distrage atenția opiniei publice, acest “scandal al centrelor de vaccinare secrete pentru speciali” a fost acoperit rapid cu un alt scandal. Ca și când nu tratamentul privilegiat al unei categorii de cetățeni era problema, politicienii PNL de la putere au lansat fumigena securității naționale:
„Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze... Nu mi se pare normal să dăm publicității”, spunea Lucian Bode, ministru de Interne și absolvent al cursului „Securitate și bună guvernare”.
Cine a lansat diversiunea “nevoii de secretizare”? Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, cel care declara că “el este cel care l-a informat pe premier [Câțu - n.n.]” și că “în opinia sa, este necesară „o prevalidare” a informațiilor publicate.” Cu alte cuvinte, existența unei categorii de privilegiați speciali ține de securitatea națională și nu trebuie dezvăluită (fără o “prevalidare” de către aceștia).
După acest act de mare curaj în serviciul sistemului OPSNAJ (Apărare-Ordine Publică-Securitate Națională -Justiție), cariera col. Gheorghiță s-a accelerat spectaculos. Astfel, la nici un an de la eveniment, SRI ne anunța că “începând cu 1 martie 2022, domnul colonel doctor Valeriu Gheorghiță va face parte din echipa medicală a Serviciului Român de Informații, preluând funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgență “prof. dr. Agrippa Ionescu”. Cariera academică intră și ea pe super fast-track, dl. doctor trecând rapid de la poziția de asistent universitar (-2020) la cea de șef de lucrări (2020-2023), conferențiar universitar (2023-2024) și mai apoi de profesor universitar (din 2024).
Odată cu evoluția în carieră se condimentează și viata personală. Proaspătul manager al Spitalului SRI, după un divorț cu care încheie pandemia, se recasatoreste cu o vedetă TV (2024).
Te întrebi malițios : Oamenii valoroși creează sistemul sau sistemul oameni valoroși?
Concluzii
Bun! După ce-am trecut în revistă o parte din investițiile statului în sistemul medical SRI ne întrebăm: de ce e nevoie de așa ceva? Și de ce statele occidentale, partenerii noștri NATO, nu utilizează acest model?
Trebuie să fim de-acord că modelul de organizare politică urmat de țările apusene e diferit de regimul din Federația Rusă. Acesta din urmă are o caracteristică : puterea se sprijină pe o castă (siloviki) constituită din oameni proveniți din structurile de forță ( servicii, ministerul apărării, cel de interne, procuratură etc). Acești siloviki primesc, în schimbul fidelității absolute față de putere, o seamă de privilegii, pentru ca, în final, deținerea privilegiilor să-i transforme în chiar puterea însăși. E un tip de regim politic denumit “securocrație”. Dacă acceptăm democrația ca referință pentru sănătatea politică a unui regim atunci securocrația e, desigur, o boală.
Despre influența serviciilor la vârful politicii românești se vorbește permanent, prea frecvent însă în absența unor argumente obiective. Dacă admitem că repetarea acestei cvasi-intuiții ar fi un simptom, putem admite la fel de bine că funcționarea unei rețele medicale ca cea a SRI e un semn de certitudine al existenței unei caste românești de tip siloviki ( OPSNAJ-iști ar fi, deși sună prost).
În consecință, “tabloul clinic” care se conturează ne întărește suspiciunea că România e pătrunsă insidios de umbra unei boli de inspirație răsăriteană: securocrația. Doar faza de evoluție diferă: în Rusia se manifestă pe deplin, în timp ce la noi apar, sporadic, semne discrete.
SURSE (o selecție)
Cel mai tare spital din ţară, ascuns în pădure
COSTUL extinderii Spitalului de Urgenta din Balotesti creste la 170 milioane euro link
https://spitalulagrippaionescu.ro
Decretul nr. 164/1948 pentru declararea de utilitate publică şi expropriere a Sanatoriului Dr. Antoniu, situat în Bucureşti, str. Arh. Mincu Nr. 7
Guvernul îi sponsorizează SRI construcția unui nou spital cu circuit închis (link)
HOTĂRÂRE nr. 211 din 14 martie 2024pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de investiții "Reabilitare, modernizare, extindere, construire și dotare Spitalul Clinic de Urgență «Prof. dr. Agrippa Ionescu», str. I. C. Brătianu nr. 149, satul Balotești, comuna Balotești, județul Ilfov" link
Nota de fundamentare la Hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Reabilitare, modernizare, extindere, construire și dotare Spitalul Clinic de Urgență «Prof. dr. Agrippa Ionescu», str. I.C. Brătianu, nr. 149, sat Balotești, comuna Balotești, județul Ilfov” pdf
ORDONANŢA nr. 39 din 30 ianuarie 2002 privind trecerea Spitalului "Elias" şi a Complexului Olăneşti din subordinea şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Academiei Române
SRI face o investiţie de peste 8 milioane de euro la … link
Vaccinarea paralelă! Datele publicate de ministrul Vlad Voiculescu scot la iveală un sistem de vaccinare care ocolește platforma oficială link